Vyhlásenie MZVaEZ SR k posilneniu mandátu OPCW

29.6.2018 | Organizácia pre zákaz chemických zbraní | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR víta výsledky 4. Mimoriadnej konferencie zmluvných strán Dohovoru o zákaze chemických zbraní, ktorá sa uskutočnila v Haagu v dňoch 26. - 27. júna 2018. V schválenom záverečnom rozhodnutí Konferencia prijala prelomový záväzok posilniť mandát a schopnosti Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) vysporiadať sa s hrozbami vyplývajúcimi z používania chemických zbraní. Schválené rozhodnutie prispeje k zefektívneniu vykonávania predmetného Dohovoru a prijímania potrebných opatrení smerujúcich k identifikácii osôb podozrivých z použitia chemických zbraní. MZVaEZ SR v tejto súvislosti oceňuje vysoko profesionálnu a nezávislú činnosť Technického sekretariátu OPCW a jeho odbornú expertízu.

Ako zmluvná strana Dohovoru o zákaze chemických zbraní a člen OPCW, Slovenská republika opätovne a kategoricky odsudzuje akékoľvek použitie chemických zbraní, resp. chemických látok ako zbraní, kdekoľvek, kýmkoľvek a za akýchkoľvek okolností. V tejto súvislosti potvrdzujeme náš záväzok, spoločne s našimi partnermi, ako i v zmysle prijatých záverov Európskej rady dňa 28. júna 2018, plne podporovať vykonávanie záverov uvedenej mimoriadnej konferencie.