Statement of the Ministry of Foreign and European Affairs of the Slovak Republic on 10th Anniversary of the Russian - Georgian conflict

Vyhlásenie MZVaEZ SR k 10. výročiu rusko-gruzínskeho konfliktu

7.8.2018 | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva

V súvislosti s 10. výročím rusko-gruzínskeho konfliktu Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky vyhlasuje, že Slovenská republika kontinuálne podporuje suverenitu a teritoriálnu integritu Gruzínska v rámci jeho medzinárodne uznaných hraníc, ako aj euroatlantické ašpirácie tejto krajiny. Apelujeme na vládu Ruskej federácie, aby naplnila podmienky prímeria z 12. augusta 2008, sprostredkovaného EÚ, stiahla svoje ozbrojené sily z Južného Osetska a Abcházska a nebránila vstupu monitorovacej misie EÚ a humanitárnych organizácii do týchto gruzínskych oblastí.

Aktuálne kroky ruskej strany, v prvom rade inštalovanie technických zábran na administratívnej línii Južného Osetska a Abcházska, považujeme za kontraproduktívne a poškodzujúce kontakty medzi komunitami po oboch stranách administratívnej línie, ako aj kvalitu ich každodenného života. Vyzývame všetky strany, aby s ešte väčšou intenzitou a snahou v dobrej vôli pokračovali v riešení konfliktu cestou dialógu, aj v rámci Ženevských medzinárodných rokovaní, a v súlade s medzinárodným právom.

SR oceňuje a podporuje iniciatívu gruzínskej vlády, tzv. „Kroky pre lepšiu budúcnosť“, ktorej cieľom je prispieť k budovaniu dôvery, zlepšeniu humanitárnych a sociálno-ekonomických podmienok obyvateľstva Južného Osetska a Abcházska, rozvoju medziľudských vzťahov a ekonomickej spolupráce, a tiež k stimulovaniu procesu zmierenia medzi dotknutými komunitami v regióne.