Statement of Slovak Foreign Affairs Ministry on 50th anniversary of Warsaw Pact invasion of Czechoslovakia

Vyhlásenie MZVaEZ SR k 50. výročiu invázie vojsk štátov Varšavskej zmluvy do Československa

21.8.2018 | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva

Dátum 21. august 1968 patrí medzi zlomové v slovenských aj európskych dejinách. Okupácia Československa armádami piatich štátov Varšavskej zmluvy na čele so Sovietskym zväzom, obsadenie suverénneho štátu, v ktorom občania demokratickým spôsobom hľadali východiská z nahromadených problémov, mala závažné dôsledky pre našu spoločnosť. Vpád cudzích vojsk navždy pochoval ideály, ktorými žila vtedajšia spoločnosť v Československu a pošliapal snahy o demokratizačné premeny štátu.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vníma „spojenecký“ zásah v Československu z 21. augusta 1968 ako neprípustný akt agresie. Vítame, že najvyšší predstavitelia Ruskej federácie sa opakovane oficiálne od tejto invázie dištancovali. Zároveň však musíme ostro reagovať na pokusy niektorých kruhov v Rusku zľahčovať ju a zbavovať sa historickej zodpovednosti. Dejiny sa prepísať nedajú. Vojenská intervencia pred päťdesiatimi rokmi bola súčasťou zvrátenej logiky studenej vojny, ktorej návrat si ako suverénny štát, ktorý je členom EÚ, NATO ako aj ďalších relevantných medzinárodných organizácií, nesmieme pripustiť. Svoju budúcnosť chceme budovať na strategických spojenectvách, v ktorých sa partneri navzájom rešpektujú a dôverujú si.

Je viac ako symbolické, že Slovensko sa v čase jubilejného výročia invázie do Československa pripravuje na svoju predsednícku úlohu v rámci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. V roku 2019 chceme v OBSE zohrať úlohu zodpovedného mediátora konfliktov, vrátane tzv. zmrazených, ktoré naďalej pretrvávajú na území účastníckych štátov tejto organizácie aj takmer tridsať rokov od pádu Berlínskeho múra a železnej opony.