Statement of the Slovak Ministry of Foreign and European Affairs on support of the territorial integrity of Ukraine

Vyhlásenie MZVaEZ SR k podpore teritoriálnej integrity Ukrajiny

27.7.2018 | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva | Ukrajina

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky v súlade so spoločnou pozíciou členských krajín Európskej únie a Severoatlantickej aliancie neuznáva výsledky nelegálneho referenda na Kryme z marca 2014. Pripojenie polostrova k Ruskej federácii porušilo základné princípy medzinárodného práva a narušilo zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny. Slovenská republika naďalej považuje Krym za územie Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach. Slovenská republika v rámci svojho nadchádzajúceho predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa počas roku 2019 sústredí na problematiku konfliktov v tomto priestore. Jednou z našich priorít bude snaha prispieť k riešeniu konfliktu v susednej Ukrajine, ktorej suverenitu a teritoriálnu integritu plne podporujeme.