Statement of the Ministry of Foreign and European Affairs of the Slovak Republic on the UN Resolution No. 2371

Vyhlásenie MZVaEZ SR k rezolúcii OSN č. 2371

7.8.2017 | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva | Kórejská ľudovodemokratická republika

Členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov v súvislosti s nedávnymi testami balistických rakiet jednohlasne prijali5. augusta 2017 novú rezolúciu (rezolúcia BR OSN č. 2371), zavádzajúcu sprísnené opatrenia voči Severnej Kórei vrátane obmedzenia jej prístupu k medzinárodnému finančnému systému, obmedzenia počtu zahraničných pracovníkov a zákazu vývozu uhlia, železa, železnej rudy, morských plodov a olova. Táto rezolúcia zníži výšku finančných prostriedkov, ktoré Severná Kórea zneužíva na financovanie vývoja jadrových zbraní  a balistických rakiet.

Slovenská republika víta rozhodnutie BR OSN uvaliť prísnejšie sankcie voči Severnej Kórei, ktorá v rozpore s platným medzinárodným právom ohrozuje regionálnu stabilitu a medzinárodný mier. Slovensko sa pridáva k hlasom medzinárodného spoločenstva a dôrazne vyzýva Pchjongjang, aby ukončil existujúce programy vývoja zbraní hromadného ničenia a balistických rakiet a vrátil sa ku krokom budovania dôvery a stability na Kórejskom polostrove.