Statement of the Ministry of Foreign and European Affairs of the Slovak Republic on the occasion of International Human Rights Day

Vyhlásenie MZVaEZ SR pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv

9.12.2017 | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva

Medzinárodné spoločenstvo si zajtra (10. decembra 2017) pripomína Medzinárodný deň ľudských práv. V tento deň pred šesťdesiatimi deviatimi rokmi prijalo Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov Všeobecnú deklaráciu ľudských práv.

Ochrana ľudských práv je spolu s podporou demokracie, udržateľného rozvoja a bezpečnosti jedným z cieľov zahraničnej politiky Slovenskej republiky. Tento cieľ presadzuje Slovenská republika vo vzťahoch s inými štátmi, v politike Európskej únie a na pôde medzinárodných organizácií. Sme si vedomí, že ochrana ľudských práv je základným prvkom prevencie vzniku kríz a konfliktov, ktoré majú často pôvod v porušovaní zásad právneho štátu, dobrého vládnutia a spolunažívania.

Na budúci rok si Slovenská republika pripomenie 25. výročie vstupu do medzinárodných organizácií, ktoré sa zaoberajú ochranou a podporou ľudských práv - do OSN, Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a do Rady Európy. Od 1. januára 2018 bude Slovenská republika, po dobu troch rokov,  členom Rady OSN pre ľudské práva. V roku 2019 sa stane predsedníckou krajinou OBSE.