Vyhlásenie MZVEZ SR k 80. výročiu začiatku II. svetovej vojny

1.9.2019 | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva

Presne pred 80 rokmi, 1. septembra 1939, vojská nemeckého Wehrmachtu vtrhli na územie a začali okupáciu Poľska následne po tajnej dohode so Sovietskym zväzom o vzájomnom neútočení a delení území v Európe (pakt Molotov - Ribbentrop z 23. augusta 1939). Zároveň tak začali na európskom kontinente II. svetovú vojnu - najväčší ozbrojený konflikt v dejinách ľudstva s viac než 60 miliónmi obetí.​

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky si pripomína II. svetovú vojnu ako obdobie najhorších zverstiev proti človeku, obdobie nacizmu, rasizmu a homofóbie vôbec ako výkričník pre poučenie z vlastnej histórie európskych a ďalších svetových národov, vraždiacich sa v záujme ovládnuť ich životný priestor.

Dnes je toto obdobie tiež výstrahou pred podporou síl šíriacich nenávisť medzi národmi, kultúrami, náboženstvami a rasami, ktoré v demokratickom prostredí dostávajú čoraz širší verejný názorový priestor.

Medzinárodný systém OSN spolu s Radou Európy, Európskou úniou, NATO, Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe už desaťročia garantuje mier, stabilitu, demokraciu ako základné podmienky pre ekonomický, sociálny a kultúrny rozvoj.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR preto vyzýva na podporu nášho aktívneho pôsobenia v týchto organizáciách, ktoré sú jedinou garanciou pozície a rozvoja Slovenska v prospech jeho občanov.