Prejavy a vystúpenia

Statement of the Ministry of Foreign and European Affairs of the Slovak Republic on situation in Turkey

Vyhlásenie MZVaEZ SR k situácii v Turecku

16.7.2016 | Aktivity ministra | Predsedníctvo SR v Rade EÚ | Prejavy a vystúpenia ministra | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva | Turecko

Bratislava (16. júla) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR veľmi pozorne sledovalo a naďalej monitoruje situáciu v Turecku po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat z hľadiska pozície Slovenska ako predsedníckej krajiny EÚ a tiež vzhľadom na niekoľko tisíc slovenských občanov, ktorí sú v Turecku na dovolenkách.

„Sme radi, že situácia v krajine sa postupne stabilizuje. Turecko je dôležitý partner pre EÚ. Odsudzujeme pokus o násilný prevrat a prevzatie moci v krajine. Plne podporujeme demokraticky zvolenú vládu a legitímne inštitúcie v krajine. Vyzývame na urýchlený návrat k ústavnému poriadku,“ uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák na tlačovej konferencii v sobotu predpoludním.

Minister M. Lajčák bol od piatkového večera v intenzívnom kontakte s európskymi partnermi, vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú politiku Federicou Mogheriniovou, slovenskou veľvyslankyňou v Ankare, generálnym konzulátom SR v Istanbule a Stálym zastúpením SR pri EÚ v Bruseli, ako aj s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Çavuşoğlum a ministrom pre európske záležitosti Ömerom Çelikom.

Na domácej pôde koordinoval a konzultoval potrebné opatrenia a kroky s ministrami obrany a vnútra a s predsedom vlády.

V reakcii na udalosti v Turecku, aktualizovalo MZVaEZ SR cestovné odporúčanie pre krajinu a aktivovalo systém núdzovej SMS, ktorou informovalo občanov SR v Turecku o situácii a zaslalo pokyny, ako sa správať a núdzové kontakty. Podľa informácie od mobilných operátorov bolo odoslaných 3 912 núdzových SMS, čo je počet registrových používateľov mobilných služieb slovenských operátorov s roamingom v Turecku. V dobrovoľnom registračnom formulári MZVaEZ SR je k dnešnému dňu v Turecku registrovaných 1 608 občanov SR.

MZVaEZ SR v momentálnej situácii neodporúča cesty do Ankary a Istanbulu. Občanom, ktorí už v Turecku sú, odporúčame aby zachovali  pokoj, nevychádzali z ubytovacích zariadení a dodržiavali pokyny miestnych zložiek.

Odporúčame tiež nezapájať sa do verejných zhromaždení a akcií – najmä v Ankare, Istanbule a veľkých mestách a obmedziť pohyb po krajine.

Rovnako odporúčame striktne dodržiavať pokyny miestnych úradov a bezpečnostných zložiek.

Nemáme hlásenia o tom, že by boli občania SR pri pokuse o prevrat zranení alebo nezvestní. V súčasnosti nie je v súvislosti so situáciou v Turecku dôvod na paniku, situácia v letoviskách bola a zostáva pokojná, naši občania tam neboli v žiadnom ohrození, letová premávka do dovolenkových stredísk Izmir a Antalya funguje. Zatiaľ nie je dôvod uvažovať o potrebe evakuácie aj keď krízový štáb MZVaEZ SR ostáva v pohotovosti.