Aktuálne správy

Statement of the MFaEA SR on the occasion of International Human Rights Day

Vyhlásenie MZVaEZ SR SR pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv

9.12.2016 | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva | Ľudské práva

Medzinárodné spoločenstvo si každoročne pripomína Medzinárodný deň ľudských práv pri príležitosti prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv Valným zhromaždením OSN 10. decembra 1948. V nadväznosti na túto deklaráciu boli vypracované Medzinárodný pakt o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach a Medzinárodný pakt o občianskych a politických právach. Päťdesiat rokov od ich schválenia Valným zhromaždením OSN 19. decembra 1966 vyzývame na ich univerzálnu ratifikáciu.

Slovenská republika je zodpovedným partnerom, ktorý presadzuje ideu tolerancie a dôsledne plní svoje existujúce ľudskoprávne záväzky. SR sa aktívne zasadzuje za posilnenie a zefektívnenie ochrany ľudských práv a demokracie aj na pôde medzinárodných organizácií, predovšetkým Organizácie spojených národov, Rady Európy a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Tento rok sme si pripomenuli desať rokov od vytvorenia Rady OSN pre ľudské práva. SR sa  aktívne podieľa na činnosti tejto najvýznamnejšej ľudskoprávnej organizácii systému OSN;  spolupracuje s jej mechanizmami, a to v rámci vnútroštátnej kapacity i v rámci presadzovania priorít Európskej únie. Na základe svojho dobrovoľného prísľubu SR iniciatívne vypracovala priebežné hodnotenie plnenia odporúčaní z 2. kola univerzálneho periodického hodnotenia OSN stavu dodržiavania ľudských práv v SR.

Počas predsedníctva v Rade EÚ si SR zodpovedne plnila svoje úlohy smerom k Rade OSN pre ľudské práva i v 3. Výbore Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa zaoberajú ľudskoprávnou situáciou v krajinách a  témami prvej i druhej generácie ľudských práv. SR  aktívne podporuje ľudskoprávnu politiku EÚ vrátane aktivít osobitného predstaviteľa EÚ pre ľudské práva Stavrosa Lambrinidisa. Na okraj zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve 16. septembra 2016 zorganizovala za účasti S. Lambrinidisa podujatie na vysokej úrovni k právu na vzdelanie a agende udržateľného rozvoja.

Skúsenosť SR s členstvom v Rade OSN pre ľudské práva v rokoch 2008 – 2011 bola motivujúcim faktorom pre opätovné  uchádzanie sa o členstvo v rade na obdobie rokov 2018 – 2020 s ambíciou zohrávať pozitívnu a konštruktívnu úlohu v rozvoji a ochrane ľudských práv vo svete. Pred voľbami do rady, ktoré sa budú konať na jeseň 2017, sa SR intenzívne zameria na predstavenie svojich ľudskoprávnych priorít a aktivít v prípade členstva v rade.