Aktuálne správy

Statement of the MZVEZ SR on the Occasion of the International Day of Human Rights

Vyhlásenie MZVEZ SR pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv

9.12.2019 | Slovensko a OSN | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva | Ľudské práva

Medzinárodný deň ľudských práv, ktorý si v roku 2019 pripomíname aj vo svetle 30. výročia Nežnej revolúcie, je pre Slovenskú republiku symbolom dodržiavania vysokého štandardu ochrany ľudských práv.

Sme presvedčení, že bezpečnosť vo svete nemožno dosiahnuť bez rešpektovania ľudských práv, zabezpečenia trvalo-udržateľného rozvoja a fungujúcich demokratických inštitúcií, čo je základom slobody, spravodlivosti a mieru pre všetkých.

Predsedníctvo Slovenskej republiky v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v roku 2019 je zamerané na človeka, v duchu odkazu Všeobecnej deklarácie ľudských práv o slobode, rovnosti všetkých v dôstojnosti i právach a dôsledného napĺňania Helsinských princípov rešpektovania ľudských práv a základných slobôd.

Slovenská republika je rozhodným podporovateľom efektívneho multilateralizmu, budovania partnerstiev medzi národmi, a to aj prostredníctvom členstva v Európskej únii a na pôde medzinárodných organizácií, predovšetkým Organizácie Spojených národov, Rady Európy a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Svojim trojročným členstvom v Rade OSN pre ľudské práva aktívne prispievame k prevencii konfliktov i k boju proti všetkým formám rasizmu, xenofóbie, intolerancie a nenávisti.