​Stanovisko MZVEZ SR

6.3.2019 | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva

V súvislosti s opakovaným záujmom médií si dovoľujeme zverejniť nasledujúce stanovisko:

MZVEZ SR opakovane zdôrazňovalo a zdôrazňuje, že talianske orgány činné v trestnom konaní nášmu Zastupiteľskému úradu v Ríme potvrdili, že nemajú žiadnu informáciu o telefonáte medzi Robertom Ficom a Antoninom Vadalom. Kategoricky odmietli, že by o ňom existoval nejaký dôkaz. Nejde o žiadny dokument, ale o sériu telefonátov s viacerými predstaviteľmi talianskej prokuratúry, aby sa vyvrátilo podozrenie, ktoré sa objavilo v slovenských médiách. Naši diplomati príslušné talianske orgány kontaktovali iniciatívne, aby preverili tieto závažné medializované informácie. Tieto informácie sme poskytli predsedovi strany Smer-SD, poslancovi R. Ficovi, vzhľadom na to, že mediálne obvinenia sa spájajú s jeho osobou.

Na opakované požiadavky zo strany slovenských médií, aby sme poskytli „písomné dôkazy“ MZVEZ SR uvádza, že predmetná informácia bola preverená telefonickou cestou, pričom o tejto skutočnosti sme informovali aj médiá.  Spochybňovanie diplomatických kanálov a diplomatickej komunikácie a následne i vyjadrení MZVEZ SR v tejto záležitosti preto považujeme za nanajvýš neseriózne. MZVEZ SR je taktiež zarazené tvrdeniami, podľa ktorých má vyvrátiť mediálne obvinenia písomnými dôkazmi. Ak niekto povrchným spôsobom predkladá obvinenia, mal by ich podložiť dôkazmi, pretože od nikoho nemožno spravodlivo požadovať, aby preukazoval reálnu neexistenciu určitej skutočnosti. V opačnom prípade sa umelo vytvára atmosféra nedôvery, ktorá okrem iného poškodzuje dobré meno slovenskej diplomacie vo svete.