Vyhlásenie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky pri príležitosti 15. výročia vstupu Slovenskej republiky do NATO

29.3.2019 | Slovensko a NATO | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva

Slovenská republika si dnes pripomína 15. výročie vstupu do Severoatlantickej aliancie. Vstup do NATO znamenal pre našu krajinu viac ako zvýšenie úrovne našej bezpečnosti. Bol vyjadrením našej príslušnosti k najrozvinutejším demokraciám sveta. Bol potvrdením toho, že Slovenská republika vidí svoju budúcnosť spätú s ostatnými členskými krajinami, ktoré vyznávajú a ochraňujú hodnoty, na ktorých je založený aj náš spôsob života – slobodu a demokraciu.

Osvojenie štandardov a princípov Aliancie pre Slovensko znamenalo zároveň stabilitu, dôveryhodnosť politického a ekonomického spojenca, hospodársky a sociálny vzostup. To všetko posunulo Slovensko vpred aj na ceste do EÚ.

S privilégiom najefektívnejšieho systému kolektívnej obrany preberá Slovenská republika aj svoj diel zodpovednosti. Tú istú podporu, ktorú očakáva od spojencov v prípade ohrozenia, je pripravená poskytnúť. Slovensko nesie svoj diel politickej zodpovednosti, finančnej aj personálnej záťaže ako každý z 29, čoskoro 30 spojencov.

V deň 15. výročia novej etapy našej bezpečnosti a obrany pripomíname, že NATO je obranný spolok, s dôrazom na dôveryhodné odstrašenie a predchádzanie ozbrojeným konfliktom. Po 15 rokoch nášho členstva možno konštatovať, že Aliancia, ktorá 70 rokov zabezpečuje stabilitu a prosperitu svojich členov, je najspoľahlivejšou a ekonomicky najvýhodnejšou zárukou bezpečnosti pre Slovenskú republiku.