Vyhlásenie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR k dodržiavaniu zmluvy INF

1.2.2019 | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva

SR dlhodobo podporuje zachovanie efektívnych medzinárodných režimov kontroly zbrojenia, odzbrojenia a nešírenia zbraní hromadného ničenia. Zmluva o likvidácii striel stredného a kratšieho doletu (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty - INF) je jedným z kritických pilierov európskej bezpečnosti. Zakázala a viedla k likvidácii celej kategórie útočných zbraňových systémov schopných niesť jadrové zbrane. Zásadne tým prispela k posilneniu vojenskej stability a predvídateľnosti v Európe.

MZVEZ SR sa preto pripája k dnešnému vyhláseniu NATO s tým, že sme znepokojení z ruského raketového systému s označením 9M729, ktorý zmluvu INF porušuje. Sme sklamaní, že aj napriek niekoľkoročnému diplomatickému úsiliu a výzvam členských štátov NATO a EÚ, aby Ruská federácia obnovila plné dodržiavanie jej zmluvných záväzkov, Moskva neumožnila vierohodnú verifikáciu podľa dohodnutých štandardov a nevyvrátila obavy z uvedeného raketového systému. Na strane druhej nie sme šťastní ani z toho, že USA prijali rozhodnutie o pozastavení uplatňovania zmluvy a začatí procesu odstúpenia od nej.

V záujme udržania zmluvy INF a zachovania európskej bezpečnosti preto vyzývame ako Moskvu, tak aj Washington, aby využili nadchádzajúce šesťmesačné obdobie, kým rozhodnutie USA o odstúpení nadobudne účinnosť, na vzájomný intenzívny a zmysluplný dialóg k danej problematike. Osobitne pritom zdôrazňujeme zodpovednosť ruskej strany podniknúť transparentné a overiteľné kroky potrebné pre obnovenie plného dodržiavania zmluvy. V záujme nielen oboch veľmocí, ale celého sveta je nepochybne dosiahnutie strategickej stability, jadrového odzbrojenia ako aj udržania existujúcich mechanizmov kontroly zbrojenia, a preto je nevyhnutné tomu podriadiť všetko diplomatické úsilie.