Vyhlásenie MZVaEZ SR k Národnému konventu o EÚ - #MYSMEEÚ

21.2.2018 | Slovensko a Európska únia | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva | Slovensko diskutuje o EÚ

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky organizuje v roku 2018 Národný konvent o Európskej únii pod názvom #MYSMEEÚ. Iniciatíva nadviaže na minuloročné diskusie o Európskej únii na slovenských vysokých školách. Zároveň sa  konventom zapájame do celoeurópskeho dialógu členských štátov EÚ so svojimi občanmi o budúcom smerovaní európskeho projektu.

Úvodné podujatie Národného konventu sa uskutoční 22. februára 2018 v Bratislave za účasti troch najvyšších ústavných činiteľov, ktorí sa vo svojom odkaze prihlásia k ich spoločnej deklarácii z 23. októbra 2017 o európskej orientácii SR a potrebe intenzívnej komunikácie s verejnosťou. Ďalej bude Národný konvent pokračovať siedmimi diskusnými podujatiami v regiónoch v spolupráci so slovenskými univerzitami, kde do diskusie zapojíme predovšetkým mladú generáciu, ktorej sa budúcnosť EÚ najviac dotýka.

Uvedomujeme si, že vyše desaťročné obdobie permanentných kríz v EÚ spôsobilo pokles dôvery občanov v európsky integračný projekt a nárast populistických tendencií spochybňujúcich jeho prínos. Uvedená situácia len zvýraznila naliehavú potrebu celospoločenskej diskusie o budúcnosti EÚ a postavení Slovenska v nej. Pre budúcnosť SR a EÚ vnímame ako najlepšie riešenie hlbšiu integráciu členských štátov v oblastiach, v ktorých to prinesie občanom pridanú hodnotu. Je zrejmé, že verejnosť nemôže byť len pasívnym pozorovateľom diania v Únii, ale jej aktívnou a neodmysliteľnou súčasťou.

V tejto súvislosti Národný konvent o EÚ prostredníctvom zapojenia širokého okruhu predstaviteľov politickej, akademickej, cirkevnej, mimovládnej a podnikateľskej sféry vytvára vhodný priestor pre otvorenú diskusiu. Jej cieľom je zlepšiť informovanosť verejnosti o členstve SR v EÚ, jeho výhodách, ale aj z neho vyplývajúcej zodpovednosti členských štátov za ďalšie dianie v Únii. Ambíciou rezortu diplomacie je tiež  získať spätnú väzbu od občanov voči EÚ a prijímaným politikám, a tak podporiť budovanie európskej identity. Zároveň veríme, že Národný konvent o EÚ bude motivovať k zvýšeniu volebnej účasti v SR vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2019.

Iniciátorom Národného konventu o EÚ je Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, avšak zodpovednosť za európsky projekt leží na pleciach celej spoločnosti a každého z nás, lebo Európska únia je náš bezprostredný životný priestor, #MYSMEEÚ.