Vyhlásenie MZVaEZ SR k začatiu predsedníctva SR vo V4

30.6.2018 | Aktivity ministerstva | Slovensko a V4 | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva

Slovenská republika preberá 1. júla 2018 už svoje piate predsedníctvo vo Vyšehradskej skupine (V4). Predsedníctvo potrvá jeden rok (do 30. júna 2019), Slovenská republika ho preberá od Maďarska a o rok ho odovzdá Českej republike. Našim cieľom je zachovať primeranú programovú kontinuitu týchto troch predsedníctiev.

Slovenské predsedníctvo vo V4 chce zdôrazniť dôležitosť V4 ako nástroja regionálnej spolupráce a garanta regionálnej stability a dobrých susedských vzťahov. Zároveň chce potvrdiť, že V4 je integrálnou súčasťou EÚ - pod vedením Slovenska sa V4 bude aktívne podieľať na diskusii o budúcnosti EÚ a prispievať tak k riešeniam aktuálnych výziev, ktorým v súčasnosti spoločne v Únii čelíme. V neposlednom rade chce Slovensko ako predsednícka krajina prichádzať s konštruktívnymi návrhmi a riešeniami, ktoré by boli široko akceptovateľné.  Slovenské predsedníctvo chce priniesť konkrétne výsledky v prospech občanov v troch prioritných programových oblastiach: (1) Silná Európa, (2) Bezpečné prostredie a (3) Inteligentné riešenia. Dôraz budeme klásť na posilňovanie vnútornej dynamiky, konkurencieschopnosti, bezpečnosti a súdržnosti vyšehradského regiónu, čo je vyjadrené mottom Dynamický Vyšehrad pre Európu.

Verejnosť môže aktivity predsedníctva sledovať prostredníctvom webovej stránky ministerstva  a vlastného twitterového účtu predsedníctva.