Vyhlásenie MZVaEZ SR k zverejneniu rozširovacieho balíčka Európskej komisie

30.5.2019 | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky privítalo  zverejnenie tohtoročných správ Európskej komisie týkajúcich sa politiky rozširovania, ako aj stanovisko Európskej komisie k žiadosti o členstvo Bosny a Hercegoviny v Európskej únii. Ministerstvo oceňuje úsilie Európskej komisie ponúknuť detailný prehľad pokroku, ktorý kandidátske krajiny  a potenciálni kandidáti za ostatný rok dosiahli s cieľom naplniť svoje eurointegračné ciele.

Ministerstvo je naďalej presvedčené, že rozširovanie Únie na základe plnenia stanovených kritérií je strategickou investíciou do bezpečnej, stabilnej a zjednotenej Európskej únie založenej na spoločných hodnotách. Rešpektovanie princípov demokracie, ľudských práv, ako aj pokrok v oblasti právneho štátu, slobody médií a regionálnej spolupráce zostávajú podstatnými kritériami pre napredovanie k plnoprávnemu členstvu v Únii.

Osobitne vítame opätovné odporúčanie otvoriť prístupové rokovania so Severným Macedónskom a Albánskom o členstve v EÚ. Obe krajiny podľa nášho presvedčenia dosiahli dostatočný pokrok potrebný na začatie negociačného procesu, ktorý je len ďalšou náročnou etapou procesu modernizácie a reforiem. Slovensko bude presadzovať, aby Rada EÚ a následne Európska rada prijali príslušné rozhodnutia o otvorení prístupových rokovaní s obomi krajinami na svojich zasadnutiach v júni 2019. Sme potešení, že Čierna Hora dosiahla výrazný pokrok v prístupových rokovaniach a veríme, že sa v najbližšom období sústredí na splnenie podmienok pre predbežné uzatvorenie ďalších rokovacích kapitol. Oceňujeme tiež pokrok Srbska dosiahnutý vo viacerých oblastiach, čo by sa malo odraziť aj v tempe otvárania rokovacích kapitol. Od Srbska takisto očakávame úsilie dosiahnuť komplexnú právne záväznú dohodu o normalizácii vzťahov s Prištinou. Plnenie záväzkov vyplývajúcich zo Stabilizačnej a asociačnej dohody, ako aj z dohody CEFTA a návrat k dialógu s cieľom dosiahnuť komplexnú právne záväznú dohodu so Srbskom očakávame aj od Prištiny. Veríme, že stanovisko Európskej komisie k žiadosti Bosny a Hercegoviny o členstvo v EÚ pomôže  vedeniu krajiny pokročiť v reformách a k nadobudnutiu postavenia kandidátskej krajiny. Turecko je naďalej strategickým partnerom EÚ v mnohých oblastiach a naším spojencom v NATO. Rovnako ako pri každej inej kandidátskej krajine je pokrok v približovaní Turecka k EÚ možné dosiahnuť len plnením určených kritérií.

Veríme, že spolu s ostatnými členskými krajinami EÚ v najbližších týždňoch prijmeme rozhodnutia opierajúce sa o dlhodobé a strategické záujmy EÚ.  Slovenská republika sa bude zasadzovať za to, aby podpora modernizácie a reforiem krajín usilujúcich sa vstúpiť do EÚ, ako aj politika rozširovania Únie bola zaradená medzi priority novej Európskej komisie a Európskeho parlamentu.