Vyhlásenie MZVEZ SR k 70. výročiu podpísania Ženevských dohovorov

12.8.2019 | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva

Dnes uplynulo presne 70 rokov od podpísania Ženevských dohovorov. Tieto základné normy medzinárodného humanitárneho práva sú naďalej viac než aktuálne, keďže zaručujú ochranu obetiam ozbrojených konfliktov, či už sú to civilisti, ranení, alebo chorí a upravujú zásady ochrany poskytovania humanitárnej pomoci, vzdelania či zdravotnej starostlivosti a tomu slúžiacich objektov počas ozbrojených konfliktov. Napriek tomu, že tieto pravidlá boli všeobecne prijaté medzinárodným spoločenstvom, sme často svedkami ich flagrantného porušovania zo strany rôznych aktérov ozbrojených konfliktov.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky pri príležitosti dnešného výročia preto apeluje na všetky strany zapojené do akýchkoľvek ozbrojených konfliktov vo svete na dôsledné dodržiavanie Ženevských dohovorov. Vyjadruje taktiež pripravenosť hľadať spôsoby, ako posilniť dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva a to spoločne s príslušnými inštitúciami ostatných štátov na decembrovej medzinárodnej konferencii Červeného kríža a Červeného polmesiaca.

Výbor pre medzinárodné humanitárne právo ako poradný orgán ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí zároveň spolupracuje so Slovenským Červeným krížom pri príprave podujatia na pripomenutie si tohto zásadného míľnika medzinárodnoprávnych dejín.