Vyhlásenie MZVEZ SR k Medzinárodnému dňu pamiatky obetí holokaustu

25.1.2019 | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva

Svetové spoločenstvo si 27. januára pripomína Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. V roku 1945 Červená armáda v tento deň oslobodila najväčší nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor v Osvienčime. Počas druhej svetovej vojny smerovali do tohto tábora aj transporty slovenských Židov. Šesť miliónov židovských mužov, žien a detí zahynulo počas bezprecedentného šialenstva. V odkaze ich pamiatky nesmieme zabúdať na hrôzy holokaustu. Utrpenie obetí zostáva kľúčom k pochopeniu krehkosti civilizácie a potreby neustáleho potvrdzovania humanizmu ako spoločnej hodnoty. Rasizmus, xenofóbia, antisemitizmus a šírenie nenávisti sú stále prítomné, a je potrebné proti nim vytrvalo bojovať. Jedným z príspevkov Slovenskej republiky v rámci svojho predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe je preto zvolanie medzinárodnej konferencie o boji proti antisemitizmu, ktorá sa bude konať v Bratislave 5. a 6. februára 2019.