Vyhlásenie MZVEZ SR k záverečnej správe OPCW k chemickému útoku v sýrskom meste Dúma zo 7. apríla 2018

4.3.2019 | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky berie na vedomie záverečnú správu Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) zverejnenú 1. marca 2019 z prešetrovania incidentu použitia chemických zbraní v sýrskom meste Dúma, ku ktorému došlo 7. apríla 2018. Závery správy vypracovanej v súlade so stanovenými postupmi, metódami a mandátom OPCW potvrdzujú opodstatnené dôvody, že v Dúme došlo k použitiu toxickej chemickej látky ako zbrane, a to konkrétne chlóru. Zvolené postupy a metódy prešetrovania OPCW hodnotíme ako vysokokvalifikované, objektívne, nestranné a nezávislé a ich výsledky plne uznávame a rešpektujeme.

Ako zmluvná strana Dohovoru o zákaze chemických zbraní a člen OPCW opätovne kategoricky odsudzujeme akékoľvek použitie chemických zbraní, resp. toxických chemických látok ako zbraní kdekoľvek, kýmkoľvek a proti komukoľvek. Používanie chemických zbraní, podobne ako iných zbraní hromadného ničenia, je pre nás neprijateľné a neospravedlniteľné, a to nielen v kontexte medzinárodného práva a medzinárodných zmlúv, ktorými sme viazaní, ale aj z hľadiska morálnych princípov.