Statement of the Ministry of Foreign and European Affairs of the Slovak Republic on the Escalation of the Situation in the Kerch Strait

Vyhlásenie MZVaEZ SR k eskalácii situácie v Kerčskom prielive

26.11.2018 | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky pozorne sleduje situáciu v Azovskom mori a Kerčskom prielive, nárast napätia vyvoláva naše vážne znepokojenie. Vyzývame obe strany k rozvahe s cieľom vyhnúť sa ďalšiemu vyhroteniu napätia.

Slovenská republika neuznáva anexiu Krymu a plne podporuje suverenitu Ukrajiny a jej územnú celistvosť v medzinárodne uznaných hraniciach. Preto vyzývame Ruskú federáciu na umožnenie voľného prístupu cez Kerčský prieliv a k ukrajinským prístavom na pobreží Azovského mora v súlade s medzinárodným právom.

Kroky vedúce k eskalácii napätia na anektovanom Kryme, v Azovskom a Čiernom mori porušujú zvrchovanosť Ukrajiny a podrývajú bezpečnosť a stabilitu v širšom regióne.

Slovenská republika v januári 2019 preberá predsedníctvo v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a citlivo vníma konflikt medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou. Záleží nám na upokojení situácie a na hľadaní politických riešení, ktoré prispejú k mierovému urovnaniu existujúcich sporov. V tomto kontexte bude situácia na Ukrajine jednou z priorít nášho predsedníctva v OBSE.