Statement of the Ministry of Foreign and European Affairs of the Slovak Republic on publication of the strategy of the European Commission for the Western Balkans and its European prospects

Vyhlásenie MZVaEZ SR k zverejneniu stratégie Európskej komisie pre západný Balkán a jeho európsku perspektívu

6.2.2018 | SR a EÚ | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky privítalo zverejnenie stratégie Európskej komisie k západnému Balkánu a perspektíve jeho členstva v Únii. Rozširovanie Únie na základe plnenia stanovených kritérií je strategickou investíciou do bezpečnej, stabilnej a zjednotenej Európskej únie založenej na spoločných hodnotách.

Sme presvedčení, že predložená stratégia poskytuje konkrétne podnety pre efektívnejšiu realizáciu nevyhnutných reforiem na strane kandidátskych krajín a potenciálnych kandidátov, ako aj pre zintenzívnenie riešenia regionálnych i bilaterálnych výziev. Stratégia navrhuje opatrenia zamerané na pomoc pri zlepšovaní úrovne právneho štátu demokracie, posilnenia výkonu ekonomík, ako i pri zlepšení implementácie štandardov EÚ na západnom Balkáne. Veríme, že kandidáti a potenciálni kandidáti na vstup do EÚ využijú ponúkané príležitosti na potvrdenie svojho odhodlania uskutočniť potrebné zmeny.

Slovensko podporuje iniciatívu, aby EÚ vytýčila časový horizont možného vstupu kandidátskych krajín, ak tieto splnia podmienky pre členstvo. Pri zvýšenom úsilí na strane kandidátov ako i EÚ by prvé krajiny, alebo krajina mohli byť pripravené na členstvo v roku 2025. V súlade s našou dlhodobou politikou budeme pokračovať v podpore reformných a integračných procesov a to aj poskytovaním svojich vlastných reformných skúseností.