Statement of the Ministry of Foreign and European Affairs of the Slovak Republic on the position of the OSCE Representative on Freedom of the Media

Vyhlásenie MZVEZ SR k stanovisku Predstaviteľa OBSE pre slobodu médií

7.2.2019 | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva

MZVEZ SR s plnou vážnosťou a zodpovednosťou berie na vedomie stanovisko Predstaviteľa OBSE pre slobodu médií Harlema Désira k prebiehajúcemu legislatívnemu procesu v Národnej rade SR, ktorého zámerom je novelizácia Tlačového zákona SR.

MZVEZ Slovenskej republiky potvrdzuje nemennosť záväzkov SR voči dodržiavaniu a podpore ľudských práv a základných slobôd, vrátane slobody médií. Aj vo svetle udalostí minulého roka ubezpečuje, že pripomienky predstaviteľa OBSE pre slobodu médií budú náležite zohľadnené.

Slovenská republika, ako jeden z účastníckych štátov OBSE i ako súčasné predsedníctvo tejto najväčšej bezpečnostnej organizácie pevne podporuje autonómnosť mandátu Predstaviteľa OBSE pre slobodu médií, jeho expertízu a nenahraditeľnú pomoc účastníckym štátom, vrátane Slovenskej republiky, pri vytváraní priaznivého prostredia pre skutočne slobodné, otvorené, bezpečné médiá.

V tomto smere vítame ponuku pripravenosti Predstaviteľa OBSE pre slobodu médií poskytnúť svoju expertízu.