Úspech slovenskej tradičnej kuchyne v Turecku

1.2.2019 | Aktivity veľvyslancov | Prezentácia Slovenska v zahraničí | Turecko

V hoteli St. Regis, jednom z najprestížnejších istanbulských hotelov, sa z iniciatívy honorárneho konzula SR v Turecku Onura Sümera a v spolupráci s Veľvyslanectvom SR v Ankare a Generálnym konzulátom SR v Istanbule konal 29. januára 2019 „Večer slovenskej kuchyne“. 

 

Podujatie, ktoré organizátori prezentovali ako súčasť aktivít Slovenskej republiky v jej kapacite predsedníckej krajiny vo Vyšehradskej skupine, bolo mimoriadne pozitívne prijaté všetkými prítomnými hosťami, medzi ktorými boli generálni konzuli Polska, Českej republiky, predstavitelia štátnej správy Turecka, početní honorárni konzuli a významní podnikatelia. 

 

Veľvyslankyňa SR v príhovore priblížila aktuálne priority slovenskej diplomacie, vrátane jej predsedníctva vo V4 a v OBSE. Hostia sa zaujímali o súčasnú ekonomickú situáciu v SR a o perspektívy rozvoja bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskou republikou a Tureckom.

 

Ochutnávka tradičnej gastronómie – špecialít šéfkuchára Borisa Hašku zo Slovenského Grobu – predčila očakávania a prispela k jedinečnej atmosfére celého podujatia.

 

Na základe nadšených ohlasov prítomných hostí sa organizátori rozhodli zorganizovať celotýždňové podujatie tohto druhu v termíne 4.- 9. marca 2019, tento raz so zapojením slovenských firiem, ktorým bude umožnená prezentácia ich aktivít a príp. nadviazanie spolupráce s tureckými partnermi.