Európska rada - informácie a závery z rokovaní

Európska rada dáva Európskej únii potrebné podnety na jej rozvoj a určuje jej všeobecné politické smerovanie a priority. Nevykonáva legislatívnu funkciu. Európska rada sa skladá z hláv štátov alebo predsedov vlád členských štátov, ako aj svojho predsedu a predsedu Európskej komisie. Jej práce sa zúčastňuje vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.

BREXIT

Cieľom tejto informačnej Platformy je poskytnúť v jasnej a zrozumiteľnej forme praktické informácie občanom a podnikateľskej obci, ako aj poskytnúť im odporúčania a rady pre riešenie ich životnej či ekonomickej situácie zasiahnutej Brexitom.

Projekt #MYSMEEU je iniciatívou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, ktorý má za cieľ obnoviť širokú spoločenskú diskusiu na Slovensku o aktuálnych témach týkajúcich sa Európskej únie s osobitným dôrazom na jej budúcnosť a miesto Slovenska v nej.

Vyhlásenie k 15. výročiu členstva SR v EÚ

1.5.2019 | SR a EÚ | Slovensko a Európska únia

Na Slovensku si dnes, 1. mája 2019, pripomíname 15. výročie vstupu našej krajiny do Európskej únie.  Pred pätnástimi rokmi sa naša krajina spolu s ďalšími deviatimi štátmi stala členom spoločenstva založeného na spoločných hodnotách, princípoch demokracie, sociálnej trhovej ekonomiky, dodržiavania ľudských práv a základných slobôd.  Po našom vstupe do EÚ, ktoré občania výrazne podporili v referende, sme sa rýchlo zaradili medzi najúspešnejšie a najviac integrované krajiny. V roku 2007 sme sa stali súčasťou Schengenského priestoru, v roku 2009 sme prijali spoločnú menu euro a v roku 2016 sme historicky po prvýkrát predsedali Rade Európskej únie.

Európska únia dnes predstavuje pre našu krajinu prirodzený a najvhodnejší politický, sociálno-ekonomický a kultúrny existenčný priestor.  Priestor, ktorý poskytuje našim občanom bezpečnosť, stabilitu a prosperitu.  Priestor, v ktorom môžu naši občania bez čakania na hranici voľne cestovať, kde nemusia naši občania čakať na pracovné povolenia pri zamestnaní sa v inej členskej krajine, alebo kde nemusia naši študenti žiadať o študentské víza, keď chcú študovať v zahraničí.

Európska únia vďaka existencií jednotného trhu robí našu krajinu bohatšou a atraktívnejšou. Finančná podpora z európskych fondov a zahraničné investície posunuli našu krajinu výrazne dopredu. Využili sme ich na rozvoj dopravnej infraštruktúry, obnovu miest a obcí, modernizáciu škôl a nemocníc, znižovanie nezamestnanosti, digitalizáciu kultúrneho dedičstva, informatizáciu verejnej správy, rozvoj poľnohospodárstva či zlepšenie životného prostredia.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zdôrazňuje, že vstupom do Európskej únie sme sa stali súčasťou vyspelého spoločenstva, ktoré môžeme aktívne formovať, a tak presadzovať záujmy v prospech našich občanov. Nesieme tým diel zodpovednosti za ďalšie smerovanie a budúcnosť Európskej únie, ktorý môžu naši občania preukázať aj aktívnou účasťou v najbližších voľbách do Európskeho parlamentu.