1. Domov
  2. News
14.03.2024

Prvé kolo volieb prezidenta SR sa uskutoční v sobotu 23. marca 2024. Prípadné druhé kolo volieb sa bude konať v sobotu 6. apríla 2024. Vo voľbách prezidenta je možné hlasovať výlučne vo volebnej miestnosti na území Slovenskej republiky. Hlasovanie zo zahraničia nie je možné.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa stretol 26. januára 2024 v Bukurešti s rumunskou ministerkou zahraničných vecí Luminitou Odobescuovou. Témami rozhovoru boli vzájomné vzťahy, európska agenda i otázky regionálnej spolupráce a bezpečnosti vrátane negatívnych dôsledkov vojny na Ukrajine. Zároveň ministri podpísali protokol v oblasti vzdelávania na obdobie medzi rokmi 2024 až 2028. V procese príprav je tiež podpis Memoranda o porozumení v oblasti jadrovej energetiky.

Členské štáty Európskej únie 30. decembra 2023 jednomyseľne schválili dohodu o čiastočnom začlenení Bulharska a Rumunska do schengenského priestoru. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár privítal rozhodnutie, ktoré od marca 2024 zaradí obe krajiny do európskej zóny voľného pohybu v rámci leteckých a námorných ciest. Rokovania o otvorení pozemných hraníc budú na európskej úrovni pokračovať počas budúceho roka.

11.12.2023 Rumunsko

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Bukurešti sa 12. decembra 2023 zúčastnilo na 31. ročníku charitatívneho podujatia pod názvom „Vianočný charitatívny diplomatický bazár“, kde predstavilo návštevníkom z rôznych kútov sveta krásne regióny Slovenska a ponúkalo tradičné slovenské výrobky.

Pod záštitou veľvyslanca Slovenskej republiky Petra Hatiara sa v Bukurešti uskutočnilo 5. decembra 2023 v priestoroch rezidencie stretnutie s rumunskými vysokoškolákmi, ktorí sa rozhodli pre štúdium slovenského jazyka na Fakulte cudzích jazykov a literatúr Univerzity v Bukurešti.

V rumunskej Bonţide sa 27. novembra 2023 konalo slávnostné otvorenie prvého regionálneho centra pre zber a triedenie nápojových obalov, ktoré je významným krokom v rámci spustenia systému zálohovania vratných obalov v Rumunsku.