1. Domov
  2. News

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár dnes v Prahe rokoval s ministrami zahraničných vecí krajín Vyšehradskej skupiny (V4). Po spoločnom zasadnutí sa ministri Slovenska, Česka, Maďarska aj Poľska zhodli, že V4 naďalej funguje a partneri spolu dokážu spolupracovať v témach, ako je napríklad migračná politika Európskej únie, rozširovanie Únie či energetická infraštruktúra.

14.03.2024

Prvé kolo volieb prezidenta SR sa uskutoční v sobotu 23. marca 2024. Prípadné druhé kolo volieb sa bude konať v sobotu 6. apríla 2024. Vo voľbách prezidenta je možné hlasovať výlučne vo volebnej miestnosti na území Slovenskej republiky. Hlasovanie zo zahraničia nie je možné.

Veľvyslankyňa Slovenskej republiky v Prahe Ingrid Brocková absolvovala v dňoch 4. a 5. marca 2024 pracovnú cestu do Ostravy. Hlavným cieľom série stretnutí v treťom najväčšom meste Českej republiky bolo nadviazanie kontaktov, a to aj v kontexte blížiacich sa Majstrovstiev sveta v hokeji 2024. Medzinárodné podujatie sa uskutoční od 10. mája do 26. mája 2024 v Prahe a Ostrave. O príprave na šampionát Ingrid Brocková diskutovala s predstaviteľmi organizačného výboru vrátane viceprezidenta Českého zväzu ľadového hokeja Aleša Pavlíka.

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Prahe upozorňuje občanov na zmeny v poplatkoch a fungovaní diaľničných známok v Českej republike, ktoré platia od 1. marca 2024.

Slovenský inštitút v Prahe si pripomína tridsať rokov od svojho založenia v roku 1994. Od vzniku Slovenskej republiky svojimi aktivitami prezentuje slovenskú kultúru a umenie českej verejnosti, vytvára priestor pre hlbšie oboznámenie sa so Slovenskom a prispieva k etablovaniu slovenských umelcov na českej kultúrnej scéne.

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec prijal 23. januára 2024 mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Českej republiky na Slovensku Rudolfa Jindráka. Stretnutie potvrdilo, že Česko je pre Slovensko najbližší sused, strategický partner a spojenec v širokom spektre tém. Jednou z nich je tiež agenda ekonomickej spolupráce.