Aktuálne správy

Statement of the MFEaA of the Slovak Republic to the decision of the USA to withdraw from the UN Human Rights Council

Vyhlásenie MZVaEZ SR k vystúpeniu USA z Rady OSN pre ľudské práva

20.6.2018 | Slovensko a OSN | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva | Ľudské práva

Ministerstvo zahraničných a európskych záležitostí Slovenskej republiky oceňuje zásadný príspevok Spojených štátov amerických k ochrane a podpore ľudských práv na celom svete. Práve z tohto dôvodu Slovenská republika s poľutovaním prijala správu o rozhodnutí vlády Spojených štátov amerických o vystúpení z Rady OSN pre ľudské práva.

Slovenská republika je rozhodným podporovateľom efektívneho multilateralizmu. Rada pre ľudské práva je založená na pevných základoch Organizácie Spojených národov a jej princípoch, ktorá je schopná riešiť a prinášať výsledky v mnohých dôležitých ľudskoprávnych otázkach, čím prispieva k ochrane a podpore ľudských práv na celom svete. Tento orgán je významným nástrojom ochrany ľudských práv, ktorý obhajuje a podporuje univerzalitu, nedeliteľnosť, vzájomnú závislosť a vzájomné prepojenie ľudských práv. Ochrana a podpora ľudských práv a základných slobôd každého jednotlivca je najlepšou a najefektívnejšou stratégiou, aby ľudia na celom svete mohli žiť v mieri a prosperite.

Slovenská republika bude pokračovať v spolupráci so všetkými členskými štátmi OSN s cieľom zabezpečiť zlepšenie efektívnosti a účinnosti Rady pri presadzovaní a ochrane ľudských práv na celom svete, a zároveň hájiť jej úspechy a zachovávať to, čo v nej funguje.