Aktuálne správy

Declaration of MZVEZ on the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty

Vyhlásenie MZVEZ k Zmluve o likvidácii striel stredného a kratšieho doletu

2.8.2019 | Slovensko a NATO | Vyhlásenia a stanoviská ministerstva

Slovenská republika spolu s členskými štátmi NATO a EÚ vyjadruje dnešným vyhlásením Severoatlantickej rady, ako aj vyhlásením EÚ z 14. júla 2019 k Zmluve o likvidácii striel stredného a kratšieho doletu (INF) sklamanie z toho, že Ruská federácia, aj napriek početným diplomatickým výzvam štátov NATO a EÚ, nevyužila uplynulých šesť mesiacov na podniknutie krokov potrebných na zachovanie tohto kľúčového piliera európskej bezpečnosti. Obdobie šiestich mesiacov od ohlásenia zámeru USA odstúpiť od zmluvy INF z dôvodu jej porušovania spôsobeného rozmiestnením nepovolených ruských raketových systémov 9M729 malo pritom umožniť ruskej strane obnoviť plné dodržiavanie jej zmluvných záväzkov.

SR v tejto súvislosti plne podporuje prípravu príslušných obranných opatrení NATO zameraných na zaistenie bezpečnosti členských štátov Aliancie a ich občanov. Vzhľadom na ofenzívny charakter striel stredného a kratšieho doletu vyzývame Ruskú federáciu a Spojené štáty, aby využili bilaterálny dialóg o strategickej bezpečnosti, ako aj multilaterálne fóra k posilneniu medzinárodných režimov kontroly zbrojenia, odzbrojenia a nešírenia, vrátane prostredníctvom stiahnutia a likvidácie už rozmiestnených nepovolených ruských systémov 9M729.